Introduktion till Knowly och lärresor

I den här artikeln kan du....

 • ... läsa kort om begreppet lärresa
 • ... kort ta del av exempel på lärresor för att få inspiration kring hur ni kan göra
 • ... navigera dig vidare till delar som berör chefsinvolvering, administration och annat.

Begreppet lärresa


Vid det här laget har du säkerligen kommit i kontakt med begreppet lärresa. Men, vad är egentligen en lärresa?

En lärresa ger dig som arbetar med utbildningar möjlighet att engagera dina deltagare i vardagen. Genom att designa aktiviteter där dina deltagare får öva, reflektera och repetera kan du förlänga lärandet och se till att din utbildning ger resultat.

 • Din lärresa skapar en röd tråd av personlig kommunikation genom hela utbildningen, så att din utbildning känns lika personlig utanför klassrummet som i.

Lärresor hjälper dig att driva beteendeförändring


Oavsett vilken utbildningsinsats du arbetar med, är målet i stort sett alltid någon form av beteendeförändring.

 • Kanske vill du att dina deltagare ska börja tillämpa ny kunskap i sitt arbete som ledare, eller efterfölja nya regelverk.
 • Kanske designar du en utbildningsinsats med syfte att få medarbetarna att bete sig mer i linje med er bolagskultur.
 • Kanske vill du skapa en automatiserad digital onboarding-upplevelse som stöttar dina medarbetare genom sin första tid på företaget
 • Oavsett vad syftet med din utbildning är, finns sannolikt en tillhörande beteendeföränding som behöver ske för att målet ska nås.


Hur driver vi beteendeförändringen?

Här kommer begreppet lärresor in i bilden. Att bygga en lärresa runt din utbildningsinsats innebär i praktiken att du bygger in aktiviteter som hjälper dina deltagare att lyckas med beteendeförändringen du vill åstadkomma. Under den här onboardingen kommer du att få ta del av en rad handfasta tips som vi här på Knowly har samlat på oss för hur du bygger en bra lärresa


Inspiration inför att du skapar lärresor i Knowly

Om du är ny till konceptet lärresor kan det vara svårt att föreställa sig vad en lärresa faktiskt innebär och vilka möjligheter som finns. För att du ska kunna skapa dig en tydligare bild går vi nedan igenom ett par olika exempel.


Nedan hittar du en inblick i Knowlys egna grundmallar för att designa ...

 • ... lärresor runt träffar
 • ... automatiserad digital pre- och onboarding

Lärresa kring ett ledarprogram: Knowlys mall för program med träffar


Knowlys mall är en bra grund att börja med om du ska skapa din första lärresa. Den innehåller flera av de viktigaste komponenterna som behövs för att aktivera och engagera dina deltagare och chefer såväl inför och efter en utbildning. Ett axplock är välkomstbrev, inledande reflektion kring mål, stöd till chefer och nudgar kring hur de kan aktivera sig samt handlingsplan och uppföljning för deltagare.


Inom kort kommer här en film där vi går igenom mallen.

Lärresa för automatiserad digital pre- och onboarding


Knowly mall för pre-och onboarding är för dig som vill ta er pre- och onboarding till nästa nivå. En utmaning med traditionella introduktionsdagar är att de ofta endast går ett par gånger per termin medan nya medarbetare behöver stöd från dag 1. Tiden innan anställningen börjar är också en gyllene tid för att ge den nyanställde en upplevele över förväntan. Knowlys mall för pre-och onboarding tillsamman med verktyget individuella lärresor är perfekt för dig som vill göra just det.


Inom kort kommer här en film där vi går igenom mallen.


Vill du att vi delar någon av mallarna med dig?


Skicka ett mail till support@knowly.com och meddela oss vilken maill du vill ha så gör vi det direkt.


Nedan hittar du inspirerande exempel på hur ...

 • Handelsbanken använt lärresor för att stötta chefer genom förändring

Innovativ lärresa i stor skala: Hur Handelsbanken använde en lärresa för att stötta 550 chefer genom sin förändringsresa


Handelsbanken genomförde under våren 2023 en förändring av sin verksamhet, där 550 av företagets 2000 chefer omfattades transformationen. I samband med omställningens uppstart efterfrågade cheferna hjälp och utbildning i hur de skulle leda förändringen, och uttryckte stort behov av att diskutera utmaningar de stod inför med kollegor i samma sits.


Lärresan bestod av fyra delar:

 1. Knowly som avgörande stöd: Visualisering av lärresan, schemalagda informationsutskick, statistik och automatiserad användarhantering och uppföljning av deltagarnas utveckling.
 2. Fem inspelade föreläsningar (som de deltagande cheferna såg via Knowly), som var och en tog upp en del av ramverket 4F.
 3. Två frågestunder där deltagarna kunde ställa frågor till en expert på ämnet förändringsledning.
 4. Handplockade lärgrupper där chefer från olika delar av landet som stod inför liknande utmaningar grupperades tillsammans. Grupperna träffades online fyra gånger och faciliterade sina egna träffar enligt metodiken Action Learning. De återkopplade på egen hand till Rebeckas team genom Knowly.

Vill du lära dig mer om hur Handelsbanken gjorde det? Då kan du lyssna på ansvarige, Rebecca Thulin, som pratade på Knowly Week här eller läsa en genomgående bloggartikel här.
Tips! Börja med att bokmärka Knowly så du enkelt hittar tillbaka


För att bygga lärresor i Knolwy loggar du in på ditt administratörs-konto. Det kan du göra på följande två sätt: 

1. Gå direkt till app.knowly.com och följ stegen på landningssidan.

2. Gå till www.knowly.com, och tryck sedan på "logga in" uppe i högra hörnet. 

 • Ett tips är att spara app.knowly.com som ett bokmärke. På det viset kan du enkelt hitta tillbaka till dina lärresor.